Stopiņu Bruņurupuci saliek ar 3D modeli

Stopiņu novada kultūras centra savdabīgo veidolu bruņurupuča formā, kas pēc kontūras kartē izvēlēts par novada simbolu, ģenerāluzņēmēja SIA Arčerskomanda saliek ar būves informācijas modeļa (BIM) palīdzību, precīzi izplānojot darbus 3D formātā datorā.

Mūsdienīgs centrs

Jaunais komplekss top agrākā Ulbrokas kultūras nama vietā, lai radītu mūsdienu prasībām piemērotu kultūras centru ar oriģinālu arhitektūru, stāsta pašvaldības deleģētais projekta vadītājs Oļegs Hlusovs. Jaunajā būvē būs divas koncertzāles un administrācijas korpuss, kurā izvietosies bibliotēka, sociālais un dienas centrs, laulību reģistrācijas un ceremoniju zāle. Centrā būs arī kafejnīca un galerija. Koncertzālēs gaidīs gan pašu, gan kaimiņu novadu ļaudis.

Ēku veido metāla un dzelzsbetona konstrukciju karkass. Lielajai zālei līdzās «bruņurupuča»gala liekumā top mazā zāle. Kupola jumta senvācu šīfera klājumu papildinās stiklotās fasādes. Administratīvajam korpusam ir regulārs risinājums: dzelzsbetona karkass aizpildīts ar vieglbetona blokiem, piekārtās un stikla fasādes, standarta jumts. Ieeja ēkā būs viena, stiklots gaitenis pa kreisi vedīs uz administrācijas korpusu, pa labi – uz koncertzālēm.

Ģenerāluzņēmēja SIA Arčersprojekta vadītājs Valdis Ločs stāsta, ka Lielā zāle būs universāla: «Tur varēs uzstāties gan koris, gan jauniešu rokgrupa – iespējami labākais kompromiss dažādām vajadzībām.» Akustiku veido Jānis Tālbergs. Novadā ir aktīvi amatierkolektīvi, blakus koncertzālei pēc dažiem gadiem iecerēts uzcelt jaunu mūzikas skolas ēku, saka Hlusovs. Zāles ventilācijas sistēma tiks ierīkota zem krēsliem, izmantojot vairākas kameras un ventilatorus ar zemu motora ātrumu, lai netraucētu koncertu norisi. Plānots izmantot akustiskos koka paneļus.

Maina pamatus

Hlusovs teic, ka būvniecības procesā nācās mainīt pamatus – projektā bija paredzēti lentveida pamati, bet vajadzēja likt urbtos dzelzsbetona pāļus, un tie izmaksāja vairāk, nekā plānots. Ločs skaidro, ka pirms projektēšanas veiktie ģeoloģiskie urbumi uzrādījuši pietiekamu nestspēju, bet, rokot būvbedri, atklājies, ka grunts nestspēja nav pietiekama. 

Koncertzāles karkass tapis pēc sākotnējā projekta, atsevišķi detalizējot jumta mezglus...

Visu rakstu lasiet žurnāla "Būvinženieris" oktobra numurā.

Žurnālu "Būvinženieris" varat abonēt www.buvinzenieriem.lv vai Latvijas pasta nodaļās, savukārt žurnālu iegādāties varat Preses servisa tirdzniecības vietās: http://www3.presesserviss.lv/buvinzenieris/

Antra Ērgle

Foto: Sarmīte Livdāne