Garkalnē projektē jaunu bērnudārzu

0
87
Attēli – arhitektu studija "Ēter"

Garkalnes novada izsludinātajā metu konkursā Pirmsskolas izglītības iestādes jaunbūve Vidzemes šosejā 34A, 38A, Garkalnē uzvarējusi arhitektūras studija ĒTER un sākusi projektēt 3000 ㎡ bērnudārzu ar peldbaseinu, ziņo pašvaldība.

Bērnudārzu Garkalnē veidos, domājot par to, kā jau no ļoti agra vecuma caur dabas izziņu un empātiju veidojas mūsu pasaules uztvere, izpratne par savu lomu dabas procesos. Bērnudārza arhitektūra balstīta uz jau eksitējošo esošās ainavas bagātīgo slāņu atklāšanu un spēcināšanu, dodot iespēju bērniem sajust sevi kā daļu no plašākas ekosistēmas. Projekts ir mēģinājums atjaunot Ziemeļu modernisma iedvesmotu saikni ar dabu laikmetīgo izaicinājumu gaismā, kurā cilvēkam ir jāspēj apzināties savu un planētas labbūtību.

Garkalne stiepjas gar jūras senkrasta kāpām, garajiem kalniem, kas raksturo projekta novietni. Projekts veidots maksimāli kompakts, lai pēc iespējas saglabātu vēsturisko kāpu ar priežu audzi. Telpiskās uzbūves pamatā ir viegli uztverama lielforma – četri funkcionālie klasteri ap kopīgu iekšpagalmu, kas seko reljefam un uzmanīgi veido attiecības ar kaimiņu ēkām, atbrīvojot skatu leņķus. Ielas vienstāva peldbaseina apjoms pakāpeniski kļūs par divstāvu apjomu ar grupu telpām pret upes krastu, veidojot ēku puduri ar labi pārskatāmu dzīvojamu pagalmu starp tām. Zaļā zona pieslēgsies Krievupei, gar kuru veidojams zaļais savienojums ar blakus esošo Garkalnes pamatskolu. Ieeja gar peldbaseinu ielas pusē būs vienmēr gaiša, droša un aktīva, paredzēta iespēja to atvērt arī darbadienu vakaros un brīvdienās.

Esošo dabas pamatni Garkalnes bērnudārzam bagātinās vērtīgi dabas elementi: senās kāpas ar vecajām priedēm, kultūrainava ar vēsturisku augļu dārzu un Krievupes ieleja ar bagātīgu ekosistēmu un bioloģisko daudzveidību. Ainavas koncepcija balstās uz šo dažādo dabas slāņu uzsvēršanu un kognitīvu atklāšanu vidē. Jūras senkrasta kāpas var kļūt par iedvesmojošu rotaļu laukumu dažāda vecuma bērniem. Pastiprinot esošo reljefu un mazos paugurus par piedzīvojumu un eksperimentu vietu. Ideja novietnes zemākajā daļā ir saglabāt esošo augļu dārzu, kurā, ienesot upes ainavu, bērni var vairāk uzzināt par dabu un mežu drošā vidē.

Ēkas apjoms veidots kā asociatīva formu spēle, kurā bērni redz nevis ēkas stāvus, bet jūt mēroga un formas atšķirības. Formas kļūst par logiem, atvērumiem, telpām, kuras iespējams apdzīvot. Bērniem svarīga ir telpa, katra telpa asociējas ar konkrētu aktivitāti, bērnu grupiņas telpa ir viņu māja. Katrā fasādē būs vismaz viens īpašs atpazīstams logs.

Pirmā stāva galerijai paredzēta tiešā izeja uz ēkas iekšpagalmu, kas funkcionēs kā portāls – mini botāniskais dārzs, maģiska ala vai baltais mākonis – caur kuru katru dienu bērni iziet ārā un ienāk atpakaļ iekšā, savienojums ar apkārtējo ainavu. Zaļais iekšpagalms nodrošinās nepārtrauktu saikni ar dabu arī dziļi ēkas iekšienē. Siltināto mūra ārsienu apdarē plānots fosiliju apmetums, kura maisījumā iekļauti gliemežvāki, dabīgā kaļķa fosilijas no jūras senkrasta uzslāņojumiem. Fasāde būs interesanta dažādos mērogos, kuru būs iespējams pētīt, aptaustīt un izzināt.

Meta autori

Arhitektūra: ĒTER – Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Beatrise Šteina, Pauls Tadeuss Rietums, Juris Paegle.

Ainavu arhitektūra: Agne Dailidaite.

Tehniskie rādītāji

Apbūves laukums: 1788 ㎡
Apbūves blīvums: 23,8%
Brīvā zaļā teritorija: 5200 ㎡
Ēkas stāvu platība: 2969 ㎡

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit