Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Hesburger investējusi 110 000 eiro pilotprojektā Ainažos, ieviešot energoefektivitātes sistēmu, kas gada laikā samazina ēkas radītās oglekļa pēdas nospiedumu par 60%, vēsta kompānijas pārstāvji.
Kopumā projekta mērķis ir nākotnē samazināt enerģijas patēriņu visā restorānu ķēdē, veicot atbildīgu uzņēmējdarbību ātrās ēdināšanas industrijā.
Enerģijas patēriņa optimizācijas pilotprojekts uzņēmuma Ainažu restorānā ir izstrādāts, sadarbojoties ar Somijas energoefektivitātes risinājumu kompāniju SIA Enerz, kas darbojas arī Latvijā. Šis ir pirmais Hesburger restorāns, kurā šāda energoefektivitātes sistēma ir ieviesta.
Jaunā energoefektivitātes sistēma Ainažu restorānā darbojas jau otro gadu, uzrādot daudzsološus rezultātus enerģijas patēriņa samazināšanā, pozitīvi ietekmējot vidi un sniedzot finanšu ietaupījumus. Tā sniedz iespēju uzlabot restorāna iekštelpu gaisa kvalitāti, nodrošinot labākas gaisa dzesēšanas un ventilācijas sistēmas. Iepriekš restorāns ēkas apsildīšanai izmantoja ar degvielu darbināmu apkures sistēmu un atsevišķu ventilācijas sistēmu, lai samazinātu gaisa temperatūru telpās vasarā. Kopumā pilotprojekta laikā ir ieviesti vairāki enerģijas patēriņa samazināšanas risinājumi, piemēram, automatizēta ventilācijas, apkures un dzesēšanas sistēma, ļaujot kontrolēt enerģijas zudumus un samazināt enerģijas patēriņu. Šādu sistēmu ieviešana sniedz iespēju arī ietaupīt izmaksas par sistēmu uzturēšanu un remontdarbiem, jo tās tiek vadītas attālināti.
Pirmā darbības gada rezultāti liecina, ka investīcijas tiks atgūtas nepilnu piecu gadu laikā, tikmēr izmaksas par izlietoto enerģiju samazinājušās 60% apmērā. Tāpat jaunie energoefektivitātes risinājumi sniedz iespēju samazināt restorāna dzīves cikla un pakalpojumu radīto ietekmi.
“Mūsdienās gan digitalizācija, gan modernās tehnoloģijas sniedz iespēju uzņēmumiem strādāt ilgtspējīgi, vienlaikus ievērojot Eiropas Savienības Energoefektivitātes direktīvu un Eiropas zaļā kursa mērķus. Jau kopš uzņēmuma darbības sākuma viens no Hesburger stūrakmeņiem ir atbildīga un ilgtspējīga uzņēmējdarbība, rūpējoties par vidi. Ņemot vērā, ka uzņēmuma darbības apjomi ir palielinājušies, pieaug arī mūsu pieņemto lēmumu ietekme, tāpēc industriālo procesu energoefektivitāte ir viens no daudziem soļiem, ko veicam zaļās politikas īstenošanā. Ceram, ka mūsu piemērs iedvesmos arī citus strādāt efektīvāk,” uzsver Ieva Salmela, Hesburger Starptautiskās attīstības un mārketinga direktore.
Velards Anaškins, SIA Enerz vadītājs Latvijā, norāda, ka gudrai resursu optimizācijai ir būtiska loma, uzlabojot energoefektivitāti visā pasaulē: “Mūsu misija ir palīdzēt nekustamā īpašuma saimniekiem iegūt videi draudzīgus risinājumus, kas var pozitīvi ietekmēt gan vidi, gan biznesa procesus. Novērtējot Hesburger restorāna ēku Ainažos, mēs izstrādājām plānu, kas padarītu to efektīvāku un gudrāku, vienlaikus ļaujot vadīt biznesu vienkāršāk.”
SIA Enerz ir īstenojis līdzīgus projektus arī citviet. Hesburger tuvākajā nākotnē plāno ar līdzīgiem energoefektivitātes risinājumiem aprīkot četrus līdz piecus restorānus gadā.
Hesburger ir lielākā ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Somijā un Baltijā ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi nozarē. Hesburger restorānu tīkls atrodas deviņās valstīs un kopējais restorānu skaits tīklā pārsniedzis 500, no tiem visā Latvijā pašlaik ir 49 restorāni. Uzņēmuma pārdošanas apjoms Latvijā 2020.gadā sasniedza 30,54 miljonus eiro.