Jaunā koka ēka Jelgavā ir akciju sabiedrības Latvijas valsts meži Zemgales reģiona klientu centrs, ko pēc arhitektu biroja 5. iela projekta realizēja būvniecības uzņēmums Selva būve.

Tā ir otrā no trīs dažādos Latvijas reģionos iecerētajām tipveida koka konstrukciju biroja ēkām, kurās, jau projektējot, daudz domāts par saudzīgu un ilgtspējīgu resursu izmantošanu ne vien būvniecības, bet arī telpu ikdienas ekspluatācijas laikā. Latvijas valsts meži ir ilgtspējīgs un atbildīgi saimniekojošs uzņēmums, kura uzdevums ir rūpēties par tā apgādībā esošo meža teritoriju saimniecisko vērtību un tajos mītošo sugu un ekosistēmu labklājību un pastāvēšanu nākotnē. Dažkārt saņemot arī nepamatotus pārmetumus, uzņēmums turpina rādīt priekšzīmi, kā atbildīgi un ilgtspējīgi saimniekot mežā, cik daudzveidīgi var izmantot koku, un izglīto sabiedrību par materiālu, kas augot absorbē CO2 un pēc nozāģēšanas turpina to uzglabāt, atbrīvojot vietu atkal jauna meža stādīšanai.

Latvijas valsts mežu jauno biroja ēku projektēšanai jau sākotnēji bija izvirzīti trīs pamatuzdevumi. Pirmkārt, nozīmīga bija efektīva koksnes un it īpaši Latvijā auguša kokmateriāla inovatīva izmantošana ēkas nesošajās konstrukcijās un apdarē – gan fasādēs, gan interjerā. Otrkārt, energoefektīvas ēkas izveidošana, lai tās lietošana būtu racionāla un arī apdzīvošana ērta. Treškārt, liela uzmanība tika pievērsta zaļai apsaimniekošanai un saprātīgai resursu izmantošanai ēkas uzturēšanā. Varētu teikt, ka prasības ir loģiskas, bet jāatceras, ka tās tika izvirzītas pirms vairāk nekā desmit gadiem.

Pirmais no trim klientu centriem tapa Ziemeļkurzemē. Pēc diskusijām par piemērotāko vietu Kurzemē un pēc tam arī par atbilstošāko atrašanās vietu pašā Dundagā tika izvēlēta teritorija netālu no Dundagas pils.

Blakus Dundagas parkam 2015.gada septembrī tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, būvniecību bija plānots pabeigt līdz 2016.gada vasarai. Apmeklētājiem klientu centru atvēra 2017.gada janvārī, un vairākus gadus klientu centrs Dundagā bija gandrīz vienīgā vieta Latvijā, kur klātienē apskatīt mūsdienīgas koka konstrukcijas. Koka konstrukciju projektēšana un būvniecība Latvijas mērogā bija jaunums, iesaistītie koka konstrukciju ražotāji – SIA Dores Fabrika, SIA Zaza Timber Production (agrāk SIA IKTK) un SIA Pavasars – varēja izmantot ārzemēs gūto pieredzi.

Jelgavas ēka atrodas meža ielokā un ir papildināta ar pārdomātiem labiekārtojuma elementiem un ainaviskiem risinājumiem. Būve paceļas uz mākslīgi izveidota pakalna, kas radīts, lai risinātu izaicinājumus ar augstajiem gruntsūdeņiem šajā pilsētas teritorijā. Ēkas pagrabstāvs no meža puses atrodas pirmā stāva līmenī, bet centrālā ieeja pirmajā stāvā izveidota no lēzenā paaugstinājuma. Interesants pielietojums atrasts pāri palikušajai zemei, izveidojot dekoratīvas un simboliskas piramīdas ar apstādījumiem.

Fasādes apdarē izmantots zāģētu koka dēļu apšuvums, papildinot to ar akcentētām masīvām līmētā koka konstrukcijām – kolonnām –, kas kontrastē ar stiklotajām ēkas daļām, kuras paredzētas, lai maksimāli izmantotu dienas gaismu un ekonomētu energoresursus. Ēkas stilistiku ietekmē arī terases un balkona konstrukcija, kas vienlaikus kalpo arī par evakuācijas izeju. Būves arhitektoniskais veidols un inženiertehniskie risinājumi it visā atspoguļo projektētāja SIA 5.iela projekta devīzi – Mežs ir mūsu zaļais zelts.

Foto – AS “Latvijas valsts meži” un SIA “Selva būve” arhīvs, Uldis Andersons

Visu rakstu lasiet žurnāla Būvinženieris jūnija numurā (Nr.86).

Žurnālu ABONĒ ŠEIT vai https://abone.pasts.lv/
vai pa e-pastu [email protected].
Pērc – Preses servisa tirdzniecības vietās.

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit