Cilvēku veselību un pat dzīvību apdraud baktērijas, kas spēj vairoties milzu ātrumā. Tāpēc ļoti svarīgi ir uzturēt tīru vidi ražošanas telpās, ievērojot skaidrus un detalizētus higiēnas noteikumus.

Baktērijas ir dzīvo organismu grupa. Tās ir nelieli, vairākumā vienas šūnas organismi, kas atrodami visur – augsnē, ūdenī, gaisā, dzīvās būtnēs u. c. Cilvēki izšķir tā dēvētās labās un sliktās baktērijas. Labās uzlabo organisma darbību, sliktās rada problēmas.

Viena baktērija parasti nespēj nodarīt kaitējumu, taču tām ir tendence vairoties, turklāt daudz straujāk nekā lielajiem dzīvajiem organismiem. Vajadzīga vien atbilstīga temperatūra, barības vielas un mitrums. Piemērotā vidē tās vairojoties veido kolonijas. Lielāku baktēriju daudzumu var pamanīt, taču problēmas rada arī nelielas kolonijas, tāpēc svarīgi rūpēties par vidi – virsmas tīrīt ar dezinfekcijas un antibakteriāliem līdzekļiem.

Noteic riskus

Baktērijas ir daudzu slimību ierosinātājas. Visbiežāk baktēriju izraisītas kaites iegūst, tās apēdot. Tāpēc pārtikas ražošanai un apritei – vienalga, vai tā ir piena pārstrādes rūpnīca vai ēdnīca – pastiprinātu uzmanību pievērš kontrolējošās iestādes: Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Veselības inspekcija. Pārtikas ražošana masveidā rada lielu risku daudziem cilvēkiem saslimt vienlaikus. Lai arī PVD veido vadlīnijas higiēniskas vides nodrošināšanai saskaņā ar Eiropas Savienības regulām, tomēr bieži vien tās ir minimālās prasības, ar kurām var nepietikt.

Pārtikas ražotāji nosaka riskus, kas var apdraudēt ne tikai viņu reputāciju, bet arī klientu veselību un pat dzīvību. Tāpēc arvien biežāk ražošanas telpām tiek izvēlēti materiāli, kas iztur temperatūras svārstības, ir noturīgi pret ķīmisko vidi un viegli tīrāmi, nodrošinot risinājumu ilgmūžību. Atbilstīgākais materiāls šim nolūkam ir nerūsējošais tērauds. Taču ar to vien ir par maz.

Izveidota apvienība

Eiropas lielākie ražotāji apzinās, ka regulas un vadlīnijas ir pārāk vispārīgas un interpretējamas, tās nespēj skaidri definēt un atbalstīt uzņēmumus ar ieteikumiem, kā nodrošināt higiēnisku vidi. Pārtikas ražotājiem apvienojoties ar pētniecības institūtiem un piedaloties iekārtu ražotājiem, Eiropā izveidota apvienība Eiropas Higiēniskās inženierijas dizaina grupa, angliski – European Hygienic Engeneering& Design GroupjebEHEDG. Vairāk informācijas ir grupas mājaslapā www.ehedg.org.

Viens no svarīgākajiem apvienības uzdevumiem ir pētīt higiēnas problēmas pārtikas ražošanas uzņēmumos un kopā ar pētniecības institūtiem un universitātēm veidot skaidrākus ieteikumus iekārtu ražotājiem Eiropā. EHEDG ir pārstāvēta daudzās Eiropas valstīs, taču ne Baltijā.

Nerūsējošā tērauda noteces

Vācijas uzņēmums ACO Group ir EHEDG dalībnieks jau daudzus gadus. Latvijā firmu pārstāv SIA ACO Nordic. Ar ACO risinājumiem, kuru galvenais uzdevums ir savākt un novadīt notekūdeņus, jau tiek veidota higiēniska vide lielākos un mazākos pārtikas pārstrādes un ražošanas uzņēmumos Latvijā.

Ideāla baktēriju vairošanās vieta ir noteces, kur nonāk ražošanas notekūdeņi un ūdeņi pēc tīrīšanas. 70% gadījumu tieši notecēs sastopamas kaitīgo baktēriju kolonijas, tāpēc to tīrīšanai jāpievērš īpaša uzmanība.

Notecēm jābūt no nerūsējošā tērauda. Higiēniskām notecēm ir divas svarīgas prasības: tām jābūt pilnībā iztukšojamām, un tās nedrīkst būvēt ar taisnleņķa jeb 90° stūriem. EHEDG iesaka stūrus veidot vismaz ar trīs milimetru rādiusu, lai tiem var brīvi piekļūt un viegli iztīrīt.

Jāpievērš uzmanība arī noteču metinājumu vietām, jo tās bieži veido taisnleņķa stūrus. Ja metinājumu vietas neapstrādā, veidojas korozija, kas var kļūt par baktēriju koloniju perēkli.

Pēdējā laikā higiēna izvirzīta priekšplānā. Bieži saņemam atgādinājumus par roku mazgāšanas un tīras vides svarīgumu. Vieni no pirmajiem, kas cieta no pandēmijas, bija ēdināšanas uzņēmumi. Ikvienam, gan iesācējiem, gan tiem, kas jau iemantojuši klientu uzticību, ir ļoti svarīgi rūpēties par higiēnu.

Raimonds Stumburs, Aco Nordic vadītājs
Attēli no uzņēmuma albuma

Pārpublicēts no žurnāla Būvinženieris oktobra numura (Nr.76).

Žurnālu ABONĒ ŠEIT vai https://abone.pasts.lv/
vai pa e-pastu [email protected].
Pērc – Preses servisa tirdzniecības vietās.